torstai 6. marraskuuta 2014

Uddiyana Bandha, osa 1

Minulle kesti monta vuotta tajuta mitä Uddiyana Bandha tartkoittaa käytännössä. Muistan, että opettajani aina puhuivat siitä, että alavatsa vedetään ylös energiavirtauksen suuntaamiseksi. Sitäpaitsi Uddyiana Bandha oli vakiovastaus mihin kysymykseen tahansa.  Tämä oli ongelmallista.  Oli olemassa asia mitä en ymmärtänyt käytännössä ja se oli vastaus mihin kysymykseen tahansa. Sanotaan, että voidaan tehdä mitä tahansa kun pystymme hyödyntämään Uddiyana Bandhan voimaa. Hhmm.. fysiikka ja matematiikka olivat lempiaineitani koulussa ja tämän lisäksi olin täysin lumoutunut lihasanatomiasta.  Tällä taustalla minun oli vaikea tyytyä kuvaukseen, että vedä alavatsa sisään luodaksesi vipuvartta suuriin voimanponnistuksiin.

Tyydyin siihen, että en yrittänyt selittää joogaterminologiaa anatomisin käsittein koska kukaan muukaan ei pystynyt siihen.  Eräänä kauniina päivänä (noin 10 vuotta sitten) päätin mennä yksityistunnille Eeva Kaarion luokse, eläkkeellä oleva tanssipedagogi joka on kuuluisa siitä, että hän osaa kaiken lihasten pidentämisistä. Menin tunnille aikomuksenani saada ymmärrystä rintalihasten venyttämisestä. Tulos oli, että opin uuden universumin lapaluiden liikkeestä. Kuin olisin oppinut Suryanamaskar A:n ensimmäisen vinyasan ensimmäistä kertaa. Olin todella vaikuttunut!

Meni vuosi, ja otin seuraavan yksityistunnin aikomuksenani oppia lisää lonkkanivelen liikkeestä. Tein Eka Pada Shirasana, jalka niskan takana - Eeva katseli ja mietti asentoani. Hänen mielestään minun kohdallani oli enemmän kysymys siitä, miten voin välttää saamasta lonkan koukistajani, Psoakseni, puristukseen.  Joten hän ryhtyi opettamaan minulle miten Psoasta pidennetään älykkäällä tavalla.  Puolen tunnin työn jälkeen hän pyysi seisomaan suorana ja tuntemaan miten Psoas pitenee molemmin puolin.  Silloin tunsin kuinka alaosa vatsastani nousi itsestään aivan uudella tavalla. Kuin olisin kokenut Uddiyana Bandhan aivan sponttaanisti ilman ponnistusta.  Mistä on kyse, sanoin? Eeva kertoi, että se on Psoas mikä nyt pitenee tarkoituksenmukaisella tavalla.  Silloin aivokonttorissani tuli vipinää.  Kun tulin kotiin pyyhin pölyt Ida Rolfin kirjasta "Postural Integration" ja löysin seuraavat kuvat.


Ymmärrättekö mistä on kyse?   Vasemmassa kuvassa Psoas vetäytyy spontaanisti selkärankaan päin samanaikaiseti kun se pitenee ylöspäin.  Oikeanpuoleisessa kuvassa Psoas on romahtaneessa tilassa ja työntää vatsaa ulos.  Kun Psoas tekee työtä oikealla tavalla se pitenee ja pysyy lähellä selkärankaa. Sillä tavalla se voi säätää selkärangan asentoa paremmin ja tehokkaammin. Vähemmällä ponnistuksella tapahtuu enemmän tulosta! Sivutuotteena vatsa vetäytyy sisään.

Nyt kuulostaa, että olemme tulleet lähemmäs Uddiyana Bandhan luonnetta.  Jatkoa seuraa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti