tiistai 18. marraskuuta 2014

Uddiyana Bandha, osa 3

Olemme vihdoinkin päässeet käytännön vihjeisiin osa 1 ja 2 jälkeen.  Teoreettista taustaa varten olisi syytä lukea aikaisemmat kirjoitukset mutta voit myös aloittaa suoraan tästä.

Hienovarainen noste

Jotta löytäisit hienovaraisen nosteen selässä joka aktivoi Uddiyana Bandhaa sisältäpäin, istu jalat ristissä lattialla tai yksinkertaisesti tuolilla jalkapohjat maassa. Istu mukavasti suoralla selällä. Nosta polvet hitaasti ylös muutama senttimetri. Tarkoitus on aktivoida Psoaslihasta mahdollisimman pienellä voimalla. Käytä joka kerta yhä vähemmän ja vähemmän voimaa. Lopuksi polvet tuskin nousevat, se on melkein pelkkä aikomus. Havaitse mitä tapahtuu selässä ja alavatsassa. Jos onnistut aktivoimaan polvien noston vain hienovaraisella ponnistuksella samanaikaisesti kun pidät ylävartalon rentona, tulet huomaamaan miten alaselkä ja vatsa nousevat ylöspäin. Jos et ymmärrä miksi, siirry takaisin lukemaan osa 1 ja 2. Kun Psoas aktivoituu niin, että jalat pysyvät vielä paikallaan, Psoaslihas vetää lannerankaa eteenpäin joka aiheuttaa nosteen ylöspäin. Harjoittele kärsivällisyydellä kunnes löydät jujun. Kun olet löytänyt tämän hienovarainen nosteen voit jatkaa yläkehon tasapainon kuuntelua. Tämä on erinomainen meditaatioharjoitus.

Nosta itseäsi hiuksista.

Seiso jalkaterät yhdessä. Laita toinen kämmen alavatsan päälle ja anna vatsan rentoutua. Toisella kädellä nosta itseäsi päälaen hiuksista ylöspäin. Tunne mitä tapahtuu sinun alemman käden alla, vetäytyykö vatsasi sisäänpäin? Jos tunnet, että tämä tapahtuu olet löytänyt Uddiyana Bandhan yksinkertaisella tavalla. Selän pidennys saa Psoaksen aktivoitumaan joka vuorostaan saa vatsan vetäytymään sisään. Nyt sinulla on hyvä lähtökohta eteenpäin taivutukseen.

Siirrä painosi päkiöille.

Kun taivutat eteenpäin niinkuin Suryanmaskar A:n toinen vinyasa, anna painosi siirtyä eteenpäin päkiöille. Tämä auttaa sinua pitämään selänpidennyksen ja alavatsan nosteen.

Pudota leuka.

Eteenpäin taivuttaessasi anna leuan pudota rintalastaa vasten. Tämä auttaa myös pitämään alavatsan aktivoituneena. Miksi?
Kaikki lihakset tekevät työtä ketjuissa. Ketju määritellään niin, että lihasten kiinnityskohdat koskettavat toisiaan ja niiden työskentelysuunta jatkuu (Thomas Meyers, Anatomy Trains). Psoas sijaitsee syvässä etumaisessa linjassa (Deep Frontal Line, DFL) jonka yläpäässä löytyy kaulalihakset.

Kun kevyesti aktivoit kaulalihaksia tämä impulssi jatkuu Psoakseen saakka. Kokeile eroa taivuttamalla eteenpäin tällä tavoin ja verrattuna siten, että leuka johtaa liikettä. Kiinnitä erityisesti huomiota miltä se tuntuu alavatsassa.

Yhteenveto.

Anna päälaen työntää selän osoittamaan suuntaan.  Tämä on hyvä yleisohje melkein mille tahansa eteenpäin taivuttavalle asanalle. Tämä antaa saman impulssin kun nostit itseäsi hiuksista -harjoitus. Testaa, kokeile ja kommentoi!

Palaan uusilla teemoilla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti