keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Lootusasennon haasteet/Utmaningen med lotus positionen

Lootusasennon haasteet
On aika tarkastella anatomisia erityiskysymyksiä. Lootusasento on jokaiselle aloittelijalle haaste, ainakin useimmille. Onhan niitä, jotka ovat luonnostaan notkeita mutta puhutaan nyt meistä tavallisista kuolevaisista.  Mikä on tiukin kohta mikä hannaa vastaan? Vastaus on lonkka ja erityisemmin TFL ja ITT, Tensor Fascia Late ja Ilio Tibia Tracta, kuvassa nimeltään IT Band.
TFL on lihas, joka virittää ITT:N joka on jännemainen kalvo. ITT:n alempi pää kiinnittyy sääriluuhun polven alapuolella. Silloin kun se on kireä, se aiheuttaa erinäisiä ongelmia kuten esim polvikremppoja. TFL lihas on hyvin vaikea saada venymään mutta se helpottuu jos ensin saadaan se painelun avulla rentoutumaan. Käy kyljelle makaamaan ja laita pallo TFL:n alle. Löydät kohdan kun ensin paikallistat lantioluun etukulman ja siirryt siitä pari senttiä taaksepäin ja pari senttiä alas kohti jalkaa. Palloksi käy golfpallo, tennispallo tai kuvan mukainen vähän isompi pallo.
Anna painosi laskeutua pallon päälle ja etsi arin kohta. Se arin kohta on triggerpiste. Kun sitä painetaan tasaisesti hieromatta sen pitäisi helpottaa minuutissa. Nyt siirrät pallon alemmas pitkin ITT, jonka paikallistat suurin piirtein farkkujen ulkosauman kohdalla. Etsi taas arka kohta ja toista edellinen painallus. Noin kolme painallusta ITT:lle riittää yhteen kertaan. Nyt TFL on valmis venytystä varten.

Voit myös testata auttaako tämä painallus lootusasentoasi. Ennen kun aloitat, vie toinen jalka niin pitkälle puolilootusasentoon kuin pystyt. Tee pallopainallus ja testaa jalkaa uudestaan.

Auttoiko?
__________________

Utmaningen med lotus positionen.
Det är dags att granska specifika anatomiska frågor. Lotus positionen är för de flesta nybörjare en verklig utmaning. Visst finns det ju de som är flexibla av naturen men låst oss nu tala om oss vanliga dödliga. Vilken är det mest spända stället som stramar emot? Svaret är höften och mera specifikt TFL och ITT, Tensor Fascia Late och Ilio Tibia Tracta, på bilden kallat IT Band.

TFL är en muskel som spänner ITT som i sin tur är en senformig hinna som sträcker sig ända ner till skenbenet på knäets nedre sida. Då den är spännd skapar den en massa olika problem och krämpor i knäet. TFL är en muskel som är svår att få att stretcha men det hjälper om vi först kan få den att slappna av. Bästa metoden är trycka kraftigt på den. Du behöver en boll, allt från golfboll eller tennisboll till en större boll som på bilden. Lägg dig på sidan och placera bollen under TFL. Du hittar den då du först lokaliserar höftbenet främre kant och letar dig ett par centimeter bakåt och ett par centimeter nedåt mot benet.
Låt din vikt sjunka djupt ned på bollen och sök den ömmaste punkt du kan hitta. Den ömma punkt kallas en triggerpunkt.  Om du låter dig sjunka in i denna ömma punkt i en minut borde smärtan lätta. Flytta bollen ett stycke nedåt längs ITT, som sammanfaller ungefär med byxsömmen på yttre sidan av låret. Sök upp en triggerpunkt till och upprepa behandlingen. Tre stycken upprepningar brukar räcka väl till för att lösa upp spänningar i ITT. Nu är TFL redo för att bli stretchad.


Du kan också testa om denna tryckbehandling hjälper din lotusposition. Innan du börjar, för ena foten så djupt du kan i halvlotus. Utför behandlingen och testa igen.

Hjälpte det?

4 kommenttia:

 1. Kiitos! Auttoi se: tuntuu rennommalta koko lonkan alue :)

  VastaaPoista
 2. Olenkin pohtinut voiko ongelmana olla juuri tuo IT-jänne, kun etenkin vasen polveni ei siedä juurikaan kiertoliikkeitä, vaan se saattaa reagoida kiertoa yhtäkkisellä pistävällä kivulla. Ajattelin pitkään, että ongelmana on liian jäykät nivuset ja lonkat, mutta aloin nyt epäillä IT-jännettä suuremmaksi ongelmaksi, kun jouduin lopettamaan myös pitkän matkan juoksemisen "juoksijan polven" takia, eli juuri tämän saman IT-jänteen kireyden takia. Tuon jänteen venyttäminen tuntuu vaan todella vaikealta..
  Onko jotain joogaliikettä joka voisi auttaa polven vaivoihin, jos ongelmana on nämä kireät IT-jänteet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ongelma on lähinnä siinä, ettei löydy varsinaisesti jooga asentoa joka hoitaisi polvea tehokkaasti. Kuvaamani triggerpainanta pallon avulla on varma apu.

   Poista